…a NiMH akkumulátorról

A nikkel-metál-hidrid (NiMH) akkumulátorok az újratölthető akkumulátorok egyik típusát képviselik, amelyek a nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátorok környezetbarátabb alternatívájaként jöttek létre. Ezek az akkumulátorok széles körben használatosak különböző elektronikai eszközökben, beleértve a hordozható eszközöket, orvosi eszközöket, és egyes típusú elektromos járműveket is.

Működési Elv

A NiMH akkumulátorok működési elvét az elektrokémiai reakciók alapján lehet megérteni, ahol a töltés és kisütés során a nikkel-oxid-hidroxid (NiOOH) a pozitív elektród (katód), és a fémhidrid az negatív elektród (anód) között ionok cserélődnek. Töltéskor a fémhidridből hidrogénionok vándorolnak a katód felé, miközben elektronokat adnak le az áramkörön keresztül, ami nikkel-hidroxid (Ni(OH)2) képződését eredményezi a katódon. Kisütéskor ez a folyamat megfordul.

Feszültség Értékek

A NiMH akkumulátorok cellánkénti névleges feszültsége általában 1,2 V, ami hasonló a nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátorokhoz. Ez a feszültségérték stabil a töltési és kisütési ciklusok során, ami előnyös bizonyos alkalmazások számára.

Energiasűrűség

A NiMH akkumulátorok energia-sűrűsége jellemzően 60-120 Wh/kg között van, ami jelentős javulást jelent a nikkel-kadmium akkumulátorokhoz képest, és versenyképes bizonyos típusú lítium-ion akkumulátorokkal. Az energia-sűrűség javulása lehetővé teszi a NiMH akkumulátorok szélesebb körű használatát, ahol nagyobb energiakapacitás szükséges kis térfogatban.

Alkalmazások és Előnyök

  • Alkalmazások: A NiMH akkumulátorokat széles körben használják hordozható elektronikai eszközökben, mint például digitális kamerákban, játékokban, zseblámpákban és bizonyos típusú elektromos járművekben, például hibrid autókban.
  • Előnyök: Környezetbarátabb alternatíva a NiCd akkumulátorokhoz képest, mivel nem tartalmaznak kadmiumot, ami környezeti szempontból problémás lehet. Továbbá, a NiMH akkumulátorok nagyobb kapacitást és hosszabb élettartamot kínálnak, mint azok a NiCd elődeik.

Összegzés

A NiMH akkumulátorok egy megbízható és környezetbarát választást kínálnak sokféle alkalmazás számára, kiemelkedő energia-sűrűséggel és stabil feszültségértékekkel. Bár az energia-sűrűségük alacsonyabb, mint a legtöbb lítium-ion akkumulátornak, a NiMH technológia továbbra is népszerű választás bizonyos alkalmazásokhoz, ahol a környezeti megfontolások és a költséghatékonyság fontos szempontok.

KORÁBBI BEJEGYZÉSEINK

2024. 03. 06.

A járművek időszakos szervizelésének és karbantartásának fontossága

A járművek rendszeres szervizelése és karbantartása alapvető fontosság... Tovább olvasom
2024. 03. 06.

…a LiPo akkumulátorról

Működési Elv A LiPo akkumulátorok a lítium-ion (Li-ion) technológia eg... Tovább olvasom
2024. 03. 06.

A járműiparban jelenleg használatos akkumulátorokról általánosságban

Ólom-savas akkumulátorok Leírás: Ezek az akkumulátorok két fő komponen... Tovább olvasom